لوله یک استوانهای (تیوب) توخالی است که از آن برای انتقال یا نگهداری مایعات، گازها و مواد سیال استفاده میکنند. لوله از جنسهای مختلفی تولید میشود که یکی از آنها لوله پلی اتیلن است. لوله چیست و چه کاربردی دارد؟ هر استوانه توخالی که بشود مایعات و گاز را از طریق آن جابجا کرد، لوله است، اما این تعریف خودش مشکلات زیادی دارد. از نظر تئوری، این تعریف را میشود قبول کرد، اما از نظر عملی باید نکتههای زیادی را در نظر بگیریم تا به یک استوانه توخالی را به جای لوله استفاده کنیم.
تعریف لوله
لوله یکی از بهترین و مهمترین اختراعات انسان بوده که در طول تاریخ توانسته آن را توسعه داده و با تکیه بر علم روز و استفاده از مواد مختلف لوله تولید کرده است. لولهها میتوانند از مواد مختلفی مثل آهن (چدن، ورق گالوانیزه آبکاری شده)، فولاد، پلی اتیلن و انواع پلاستیک، شیشه، بتن و سیمان و غیره (و این مواد میتوانند بیپایان باشند) ساخته شوند.
صنعت لولهسازی هیچگاه متوقف نمیشود و تنها از شکلی به شکل دیگر تبدیل میشود. توسعه این محصول استراتژیک تا زمانی که نیاز به انتقال مایعات و گازها باشد، همچنان ادامه خواهد داشت. تولید انواع لوله با توجه جنس و کاربردهای آنها، تفاوتهای خوبی با یکدیگر دارند. پرکاربردترین لولهها از جنس لوله پلی اتیلن، لوله فلزی و فولادی و بعد از آن هم لوله PVC است.
لولهها در محدوده وسیعی از سایزها تولید میشوند و استانداردهای زیادی برای آنها هست. غیر معمول نیست که لولهای به کوچکی 2/1 اینچ و به بزرگی 66 اینچ موجود باشد. لولهها جدا از جنسشان و بر اساس کاربردشان به دو مدل لوله بهداشتی و لوله غیربهداشتی طبقهبندی میشوند. این دستهها را در زیر معرفی میکنیم.
لوله بهداشتی
لوله بهداشتی برای مصارفی اعم از انتقال آب شرب، مایعات و سیالاتی بکار میرود که مورد مصرف انسانها است. مواد اولیه تولید لولههای بهداشتی باید از مواد خاصی باشد و تائیدیه سازمانهای ذیربط را داشته باشند و در ایران لوله بهداشتی باید تائیدیه وزارت بهداشت و درمان را داشته باشد. در واقع این لولهها پس از نصب و قبل از بهرهبرداری ضدعفونی میشوند ولی در طول زمان و پس از سالها استفاده لوله باید به صورتی باشد که روز اول هنگام کارگذاری در ترانشه بوده است و هیچ واکنش شیمیایی نیز با سیال و آب نشان ندهد.
مطالب مرتبط:
محصولات لوله پلی اتیلن پارس زانوس
لوله غیربهداشتی
لوله غیربهداشتی لولههای معمولی هستند که برای انتقال فاضلاب و سیالهای شیمیایی بکار میرود و این لولهها با توجه به سیال باید انتخاب شوند تا طول عمر بالاتری داشته باشند چون غالباً مواد شیمیایی و غیربهداشتی دارای مواد شیمیایی و اسیدی هستند که باعث ایجاد خوردگی و وانکنش شیمیایی هستند و این رفتار باعث کاهش طول عمر و مقاومت مواد میشود. ازاینرو پیشنهاد میشود قبل از انتخاب جنس لوله با دقت کاربرد لوله را مورد بررسی قرار دهید. به عنوان مثال لوله فلزی و بتنی برای انتقال فاضلاب بکار برده میشدند اما این مواد در مقابل مواد شیمیایی موجود در فاضلاب واکنش شیمیایی از خود نشان میدهند و بعد از مدت کوتاهی دچار پوسیدگی میشوند و غیرقابل استفاده اما لوله پلی اتیلن و لوله PVC برای انتقال فاضلاب مناسبترین گزینه است، این لوله در مقابل فاضلاب هیچگونه واکنشی نخواهند داشت و تا 100 سال طول عمر مفید خواهند داشت. یک مثال دیگر لوله پلی اتیلن برای انتقال مواد نفتی مثل بنزین و گازوئیل مناسب نیست و لوله پلی اتیلن در مقابل مواد نفتی واکنش شیمیایی از خود نشان میدهد و این لوله در صورت عبور مواد نفتی دچار خستگی بیش از حد شده و طول عمرشان کاهش چشمگیری پیدا میکند.
لولهها نقش شریانهای حیاطی و اصلی را برای جامعه شهری و روستایی دارند، بهترین تشبیه برای آن رگهای بدن انسان است که در تمامی بدن و دورترین نقاط پیش رفتهاند و مواد غذایی را به سلولها میرساند. لوله هم در زندگی و جامعه ما دقیقا همین کاربرد را دارد، لولهها الزامات اولیه زندگی را به منازل و ساختمانهای ما میرسانند. تمدن نوین و راحتی ناشی از آن بدون لولهکشی وجود نمیداشت امروزه لولهکشی تقریباً در همه ابعاد زندگی ما کاربرد دارد. آب نوشیدنی ما در تأسیسات سراسر لولهکشی تولید میشود و سپس به کمک شبکۀ گستردهای از لولهها به ما میرسد. همچنین فاضلابهای تولید شده در ساختمانها در شبکۀ دیگری از لولهها جاری شده و به تأسیسات مربوط به تصفیه منتقل میگردد که در آنجا هم لولهها نقش زیادی دارند. سوختی که ما برای حمل و نقل یا گرمایش استفاده میکنیم با استفاده از سیستمهای لولهکشی فرآوری و توزیع میشود.برق، مواد غذایی، رنگ، داروها، کاغذ، پلاستیکها، و مواد شیمیایی و خیلی چیزهای دیگر همگی در تأسیسات سراسر لولهکشی حاصل میشوند. امنیت ما نیز به کمک لولهکشی سیستم اطفاء حریق در ساختمانها تأمین میشود.
لوله یکی از عناصر توسعه پایدار در جوامع امروزی است، لوله نقش بسیار مهمی دارد، با مثالی شما را با اهمیت لوله آشنا میکنیم: در هنگام حادثه و زلزله، لولهها در زیر زمین و در داخل ساختمانها به عنوان یکی از مهمترین عناصر تأسیسات زیرساخت شهری اگر آسیب ببینند آب بهداشتی به بیرون لوله نشت میکند و آب به هدر میرود، آب بهداشتی داخل لوله آلوده میشود. لوله گاز اگر دچار آسیبدیدگی شود انفجارهای مهیبی در پی خواهد داشت و بدتر از همه آنها شبکه فاضلاب است که اگر از داخل لولههای فاضلاب به بیرون راه یابد کل منطقه را دچار آلودگی شدیدی میکند. حال اگر لولهها کاملاً مناسب بوده باشد و هیچکدام از این حوادث برای لولهها اتفاق نیافتاده باشد، روند بازسازی و ساخت ساز مجدد بسیار سریعتر و راحتتر خواهد بود و همچنین بازماندگان از حادثه آسایش بیشتری خواهند داشت.
مثال برای نشان دادن اهمیت لوله بسیار زیاد است، انقدر زیاد است که کافی است کمی به پشت دیوارها فکر کنید و تصور کنید که این امکانات رفاهی چگونه به شما میرسند و بعد از آن تصور کنید که یکی از آنها نباشد.